Jak vypracovat těsto na vánočku?

Těsto na vánočku se musí dobře vypracovat. Pokud máte kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, udělá práci za vás asi za 10 minut. Ručně vám to bude trvat trochu déle, ale tato fáze se opravdu nesmí podcenit. Vařečkou začněte míchat od středu směrem ven. K tekutým přísadám postupně vmíchávejte okolní mouku. Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začněte ho hníst v míse jednou rukou a snažte se do něj zapracovat zbývající mouku. Pokud se těsto drolí, přidejte do něj dvě nebo tři lžíce mléka navíc. Pak těsto vyklopte na vál nebo jinou pracovní plochu a ještě deset minut hněťte. Dlaní těsto odtlačujte po podložce od sebe, pak přehněte napůl, pootočte a postup opakujte. Pokud je těsto lepivé, podsypte ho malým množstvím mouky. Dobře vypracované těsto by mělo být měkké a hebké jako dětská prdelka a nemělo by se téměř vůbec lepit k pracovní ploše.

Tímto krásně popsaným postupem jsme se inspirovali u paní Jany Florentýny Zatloukalové.

Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x