Než začnete

Pekařské pomůcky od A do Z

A     Alobal - ekonomický pomocník pro snadné pečení všech moučníků ve formě i na plechu, předchází jejich znečištění a někdy i vysypávání.

B     Brousek na nůž - nepostradatelný pomocník v každé domácnosti. Jak říkala už naše babička: "Lépe se hojí pořezání od ostrého nože než od tupého." Ale pozor! Všechny nože doma na brousku nenabrousíte. Nože se zoubky na pečivo odneste raději k odborníkovi.

C     Cukřenka

D     Dortová forma - zpravidla se na dortový korpus používá třené těsto, ale my vás překvapíme i recepty z těsta kynutého.

E     Elektrický hnětač - dnes si v obchodech vyberete z širokého sortimentu a na kynuté těsto se vám bude skutečně hodit. Ušetří vám spoutu práce a času.

F     Forma (bábovka, srnčí hřbet, biskupský chlebíček, chléb, atd.), formička na koblihy, formičky na vykrajování

G     Gelové barvy - speciální cukrářské barvy, které vám pomohou umocnit výsledek vašeho pečení.

H     Hrnek - dobrý pomocník pro všechny, kteří neradi váží.

CH  Chňapka

J     Jedlý papír - na plech jako podklad pro perníky nebo potištěný na zdobení

K     Kuchyňská minutka, kuchyňský robot

L     Lívanečník

M     Mašlovačka na potírání, mísa na zadělávání těsta - plastová nebo skleněná - záleží na vás (Plastová neklouže po stole a těsto se z ní po vykynutí lépe vyklápí, skleněnou mísu je dobré vytřít tukem, než do něj dáte těsto kynout.), miska na kvásek, mixér.

N     Nůž - pomůcka, bez které se neobejde žádná domácnost.

O     Odměrka, ošatka

P     Pečicí papír, pekáč, pekařská karta, peroutka na potírání, plech

R     Rádýlko

S     Síto na mouku, stěrka, stěrka na těsto, struhadlo na citronovou kůru

Š     Šlehací metlička, štětec

T     Tác na servírování, teflonová forma - nemusí se vysypávat, ale je potřeba ji řádně ošetřovat.

U     Utěrka

V     Váha, vál, váleček, vařečka s otvorem na zadělávání těsta

Z     Zástěra

Pokud vás napadají ještě jiné pomůcky, napište nám. Rádi je zde doplníme.

 

 

Vařečku na zadělávání používejte jen a pouze na těsto, aby si dřevo „nenatáhlo“ nežádoucí aroma. Dřevěný vál neumývejte – stačí očistit mouku. Profesionální pekaři k tomu používají např. speciální pekařskou kartu.

A co ingredience?

Droždí - bez něj to nejde

 

  • Dejte na osvědčenou značku. Doporučujeme Noli, Fala nebo Vivo.
  • Zkontrolujte balení a datum použitelnosti.
  • Kvalitní droždí má krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drobí a příjemně voní.
  • Droždí nesmí přijít do přímého styku se solí, olejem a tekutinou teplejší více než 40 °C.

Kvásek neboli rozkvas

  • Rozdrobte droždí do 100 ml vlažné tekutiny (nejčastěji do mléka), přidejte jednu lžičku krupicového cukru a počkejte 10 minut, než kvásek vzejde.
  • Vlijte kvásek do důlku v mouce a teprve pak přidejte vejce a nakonec tuk.
  • Nevíte jak na to? Mrkněte na naše video:

Mouka - jakou zvolit?

  • Hladká mouka je na kynutá těsta nejvhodnější. Obsahuje více lepku, který vykynuté těsto dobře podrží. Upečené výrobky jsou jemné, kypré a lehké. Těsto z hladké mouky během kynutí trochu zřídne a povolí se. Při práci proto podsypávejte i podložku. Pokud zaděláváte těsto v míse, podsypávat není třeba.
  • Polohrubá mouka je vhodná pro plněné nebo „bílé“ pečivo. Dobře upravuje hustotu těsta, a proto se s ním pak lépe pracuje.
  • Hrubá mouka je ideální na vařené (knedlíky) nebo smažené (koblihy). Těsto s hrubou moukou během kynutí a odpočívání zhoustne a zpevní.
  • Každou mouku před použitím prosejte - zbavíte ji nečistot, nadlehčíte a povzbudíte k rychlejšímu kynutí.
  • Pro zpestření použijte i jiné druhy mouk. Co třeba žitnou nebo špaldovou?

Péct můžete i z mouk bezlepkových: např. rýžové, pohankové nebo kukuřičné.

Tuk - záruka křehkosti a trvanlivosti

  • Ovlivní vůni a výživnou hodnotu.
  • Musí být vlažný, jinak oslabuje droždí.
  • Přepuštěné máslo dodá těstu krásnou vůni.
  • Rozpuštěné sádlo udrží těsto déle vláčné.
  • Olej nezaručí těstu vůni, ale pružnost ano.
  • Více tuku = těžší těsto.
  • Používejte tuky rostlinné (olej, margarín, ztužený tuk) i živočišné (máslo, sádlo). Můžete je i míchat.

Vejce – dovnitř i ven

  • Vejce dodá přirozenou barvu, vitaminy a minerální látky.
  • Žloutky dají těstu bez tuku kyprost, vláčnost a tučnost.
  • Bílky způsobí rychlejší vysychání těsta. Těsto je s nimi tvrdší, ale má vyšší výživovou hodnotu.
  • Sušené náhrady vajec prosívejte do těsta společně s moukou.
  • Rozšlehaný žloutek použijte na potření. Nastavit jej můžete kapkou mléka.

Před pečením si připravte všechny suroviny na pracovní plochu. Na nic tak nezapomenete a navíc budou mít všechny ingredience stejnou pokojovou teplotu.

Ostatní

  • Sůl vyvažuje nasládlou chuť mouky a zvýrazňuje chuť sladkého pečiva. Navíc pomáhá udržet tvar výrobku. Do sladkých těst dávejte 10 g soli na 1 kg mouky. U slaných těst 20 g.
  • Cukr dávejte do těsta spíše v menším množství. Při použití většího množství se těsto lepí a není nadýchané.
  • Chuť těsta můžete vylepšit citronovou kůrou, muškátovým květem, hřebíčkem, vanilkou či bylinkami. Pečení jejich aroma zvýrazní.
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x