Vánoční hvězda s nutelou

LENKA CHLÁDKOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
60 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení

Je to lehký moučník vhodný ke kávě a mají ho moc rádi i děti.

Suroviny

Těsto:

450 g polohrubé mouky

180 ml mléka

8 g čerstvého droždí

30 g másla

70 g cukru krupice

2 žloutky

špetka soli

 

Dále potřebujeme:

200 g nutely

2 bílky

Postup

Z droždí, cukru a mléka umícháme kvásek, necháme ho vykynout. Mouku prosejeme, přidáme sůl, zbytek cukru, povolené máslo a 2 žloutky. S vykynutým kváskem propracujeme těsto. Necháme ho kynout asi 40 minut, mělo by se zdvojnásobit. Těsto dáme na pomoučený vál a propracujeme. Rozdělíme ho na 4 díly. Vyválíme první díl na kruh o velikosti talíře, natřeme nutelou. Takto postupujeme, dokud nevyužijeme všechny 4 části těsta. Poslední vrstvu nepotíráme, ale pomocí přiloženého talíře odřízneme přebytečné těsto. Pomocí hrnku si naznačíme střed a kruh rozřežeme na čtvrtiny, poté na poloviny, takže získáme osminy a osminy znovu na poloviny, tím získáme šestnáctiny. Upozorňuji, že střed musí zůstat nerozřezaný! Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme osmicípou hvězdu, jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů. Kraje těsta zastrčíme, aby byly pěkně zakulacené. Hotovou hvězdu potřeme bílkem a dáme péct na 180 °C asi na 20 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...