Švestkové koláčky

JITKA ADÁMKOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
60 min
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Lahodné koláčky

Suroviny

Těsto:

500 g hladké mouky

½ lžičky soli

1 vanilkový pudinkový prášek

1 vanilkový cukr

3 lžíce moučkového cukru

2 žloutky

200 ml oleje

200-250 ml vlažného mléka

42 g droždí

 

Náplň:

300 g hustých povidel

cca ½ kg nakrájených švestek (použila jsem blumy)

 

Drobenka:

kousek změklého másla

polohrubá mouka

krupicový cukr

vejce na potření

Postup

Nejprve si připravíme kvásek: do poloviny mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zamícháme, přikryjeme a necháme kynout 15-20 minut. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Smícháme suché suroviny – mouku, sůl, zbytek cukru, pudinkový prášek a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme zbytek surovin (žloutky, olej a zbytek vlažného mléka) a vykynutý kvásek a uhněteme vláčné těsto, které ihned bez kynutí rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme plát cca 30x40cm a nakrájíme na 20 čtverečků. Kraj potřeme bílkem, do středu dáme trochu povidel a zabalíme jako kulatou buchtičku. Spojem dolů dáme na plech vyloženým pečicím papírem, prstem vytlačíme důlek (pozor, aby se těsto neprotrhlo!), okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme švestkami, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...