Lahodné koláčky
Těsto:
500 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
200 ml oleje
200-250 ml vlažného mléka
42 g droždí
Náplň:
300 g hustých povidel
cca ½ kg nakrájených švestek (použila jsem blumy)
Drobenka:
kousek změklého másla
polohrubá mouka
krupicový cukr
vejce na potření
Nejprve si připravíme kvásek: do poloviny mléka nadrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, zamícháme, přikryjeme a necháme kynout 15-20 minut. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Smícháme suché suroviny – mouku, sůl, zbytek cukru, pudinkový prášek a vanilkový cukr. Do této směsi přidáme zbytek surovin (žloutky, olej a zbytek vlažného mléka) a vykynutý kvásek a uhněteme vláčné těsto, které ihned bez kynutí rozdělíme na půl. Z každé půlky vyválíme plát cca 30x40cm a nakrájíme na 20 čtverečků. Kraj potřeme bílkem, do středu dáme trochu povidel a zabalíme jako kulatou buchtičku. Spojem dolů dáme na plech vyloženým pečicím papírem, prstem vytlačíme důlek (pozor, aby se těsto neprotrhlo!), okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme švestkami, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.