Skořicovo-rozinkový chlebíček

JANA N.

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
2 hodiny v DP + 30 minut kynutí
Doba přípravy
40 minut
Doba pečení

Americký recept, který jsem upravila pro českou kuchyni. Chlebíčku je opravdu hodně, ale když je starší, můžete z něj udělat tousty plněné banánem a skořicí - to je opravdová lahůdka.

Suroviny

Těsto:

350 ml mléka

70 g cukru krupice

1 lžíce soli

40 g másla

2 vejce

700 g hladké mouky

1/2 kostičky droždí Fala

 

Náplň:

80 ml portského vína

200 g rozinek

70 g třtinového cukru

cca 50 g másla

1 - 2 lžičky skořice

máslo na vymazání formy a na potření chlebíčku

Postup

Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně. Nejprve dáme dovnitř tekuté suroviny: mléko, rozpuštěné vlahé máslo, vajíčka. Přidáme sůl a cukr, na tuto směs nasypeme mouku a nahoru rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto a zbytek necháme na pekárně. Můžeme samozřejmě udělat těsto i klasicky, tzn. v ruce nebo v robotu. V malém hrnci přivedeme k varu portské víno a necháme chvíli probublávat. Poté sundáme z varu, vložíme dovnitř rozinky a přikryjeme pokličkou. Takto necháme rozinky odpočívat než je budeme potřebovat. Chlebíček pečeme ve dvou chlebíčkových formách nebo v jedné formě na věnec. Formu pořádně vymažeme máslem. Hotové těsto vyválíme na velký obdélník a potřeme rozpuštěným máslem. Rozinky přecedíme a smícháme je s cukrem a skořicí. Tuto směs nasypeme na těsto. Takto připravené těsto řádně zamotáme a vložíme do formy spojem dolů. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Vykynutý chlebíček potřeme rozpuštěným máslem, případně můžeme ještě posypat skořicovým cukrem a dáme péct. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté troubu ztlumíme na 180 °C a dopékáme dalších 20-30 minut. Po vytažení z trouby vyndáme chlebíček z formy, přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Servírujeme studený jako rychlou snídani nebo snadno přenosnou svačinku s sebou.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...