Peříčková vánočka

MÍŠA ŠÍŠA AULICKÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
-
Doba přípravy
-
Doba pečení

Peříčková vánočka

Suroviny

500 g polohrubé mouky
100 g másla
70 g krupicového cukru (třtinového)
2 žloutky
30 g droždí
250 ml mléka
kůra z jednoho citronu
semínka z 1/2 vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr)
50 g rozinek namočených v rumu
50 g ořechů (mandle, vlašské), nasekaných
5 g soli
vejce na potření

Postup

Mléko ohřejeme a v části rozpustíme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek
V míse utřeme změklý tuk s cukrem, žloutky, citronovou kůrou a vanilkou
Mouku smícháme se solí a prosejeme jí k utřenému tuku v míse
Přilijeme zbytek mléka (méně či více dle potřeby) a vařečkou vymícháme těsto, které následně zpracujeme rukama, až se nechytá válu a je pěkně kompaktní
Nakonec do těsta veválíme okapané rozinky a polovinu pokrájených ořechů
Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme ho v teple kynout do zdvojnásobení svého původního objemu
Potom ho vyklopíme na vál a zpracujeme na vánočku. Jednotlivá patra vánočky prokládáme ořechy a opět ji necháme chvíli kynout (stabilitě vánočky pomůžeme zapíchanými špejlemi)
Nakonec ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem ořechů a dáme péct nejprve při vyšší teplotě (170°C 20 minut) a dopékáme se sníženou teplotou (160°-150°)
Hotová Peříčková vánočka se nelepí na špejli, je zlatavá a provoněla celý dům :)

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...