Koláčky bez kynutí na způsob moravských s dýní a povidly. Za recept děkujeme paní Kateřině Havelkové.
300 g hladké mouky
150 g dýně
2 žloutky
100 ml mléka
1/2 kostky droždí
2 lžíce majonézy
2 lžíce cukru
50 ml oleje
1 lžička rumu
sůl
citronová kůra
Dále: povidla, vejce na potření, žmolenka nebo mandle
Nejdříve oloupanou a nastrouhanou dýni trochu osolíme a dáme do cedníku vypotit. Pak ji pořádně vyždímáme, nejlépe v utěrce.
Do vlahého mléka dáme trochu cukru, droždí a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme dýni, olej, kvásek a všechny zbývající suroviny.
Zaděláme hladké těsto a hned začneme lžíci odebírat kousky na pomoučený vál. Uděláme bochánky tak, jako bychom dávali náplň do koláčů a dáme spojem na plech.
Menší, vhodnou skleničkou uděláme důlek a potřeme rozšlehaným vejcem. Naplníme povidly, nahoru žmolenku nebo mandle.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 15 minut do zrůžovění.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.