Cuketový chleba s oregánem

MARKÉTA HÁNOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
2 hodiny 30 minut (včetně kynutí)
Doba přípravy
45 minut
Doba pečení

V letní sezóně cuket přijde vhod.

Suroviny

50 g žitné chlebové mouky

200g pšeničné chlebové mouky

250g hladké mouky

1 lžička soli

200g oloupané na jemno nastrouhané cukety

1/2 kostky droždí

1/2 lžičky cukru

180 ml vody

1 lžička sušeného nebo 1/2 hrsti čerstvého oregána

Postup

Těsto můžeme připravit v domácí pekárně - nejprve dáme vodu, cuketu, sůl a pak nasypeme všechny mouky, do jednoho rohu rozdrobíme droždí a zasypeme ho cukrem, do protějšího rohu dáme oregano a kmín. Zapneme na program těsto - trvá 1 hodinu 50 minut. Nebo zaděláme ručně klasickým způsobem. Po vykynutí těsto zpracujeme na vále, pak vytvarujeme chleba a dáme na prkénko s pečicím papírem kynout na dalších 40 minut. Troubu si předehřejeme na 250 °C i se dvěma plechy. Vykynutý chléb nařízneme ostrým nožem či žiletkou, pokropíme vodou (používám rozprašovač) a opatrně jej přemístíme s pečicím papírem na vrchní horký plech. Do spodního hlubšího plechu nalijeme šálek vody a troubu zavřeme a necháme zapařit. Takto chleba pečeme 10 minut. Poté troubu otevřeme vyndáme plech s vodou, snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení můžeme chleba ještě několikrát pomocí rozprašovače pokropit, kůrka pak nebude tak tvrdá - vypečená. Upečený chleba poznáme pole toho, že když na něj zespoda zaklepeme, musí znít dutě, zvonivě. Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce. První nakrojení chleba by se mělo dělat až tak dvě hodiny po upečení, aby se střídka uvnitř nesrazila.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...