Pravdy a mýty o kynutém těstě

Kolem kynutého těsta koluje několik mýtů, které mohou nezasvěceným bránit v tom, aby začali z tohoto těsta péct. Říká se, že se z kynutého těsta tloustne, protože má vysokou energetickou hodnotu, a že už není moderní. Mnozí se obávají komplikovaného postupu a dlouhé doby přípravy. Taky se může objevit strach z neúspěchu a pochybnost, že těsto nevykyne, protože ho nemáte „pod kontrolou“. Jsou to všechno opravdu jen mýty, které bychom rádi vyvrátili.

Tloustnutí z kynutého těsta se v žádném případě bát nemusíte, pokud do něj nenasypete kila cukru. Dokonce pokud do kynutého těsta použijete velkou dávku cukru, těsto bude hůř kynout.  Doporučený denní příjem kalorií je 7 500-11 000 kJ. Kynuté těsto například na pizzu má 1 085 kJ/100 g, zatímco listové těsto 1 768 kJ/100. Sýr typu eidam 30% má 1 100 KJ/100 g a čokoláda dokonce 2 045 kJ/100 g.

Kynuté těsto má v české kuchyni tradici. Dříve se z něj peklo hlavně sladké pečivo a často to bylo při nějaké slavnostní příležitosti. Vy ale nemusíte péct jen sladké. Z kynutého těsta se dají připravit i slané dobroty, například pizza. Studie České děti a mládež z roku 2014 od Millward Brown ukázala, že děti ve věku 7-14 let řadí tuto italskou specialitu mezi svých pět nejoblíbenějších jídel. A zbožňují ji i ty mladší. Výhodou domácí pizzy je to, že si ji obložíte potravinami, které máte rádi nebo na které máte právě chuť, a zároveň víte, z jakých surovin jste pizzu vyrobili. Při domácím pečení máte zkrátka všechny suroviny pod kontrolou. Kynuté těsto je přirozeně nakypřené a mouka je díky droždí snadněji stravitelná. A s moderním kvalitním droždím je výsledek zaručen.

Pečení už není jen výsadou babiček. Pečení je trendy, je to zábava, při které můžete popustit uzdu své fantazii a pak se pochlubit rodině či přátelům. Kynutí sice vyžaduje nějaký čas, ale zatímco těsto kyne, odpočívejte spolu s ním nebo se věnujte svým nejbližším. Rodinná pohoda není samozřejmostí. Doba se změnila a vydělávat peníze vyžaduje spoustu času. Není mnoho možností, jak trávit s rodinou čas pohromadě a ještě si ho pohodově užít. Pečení takovou možnost nabízí. Tak neváhejte a pusťte se do toho s Drozdi.cz!

Další příspěvky