Jak poznat dobrá vejce?

Rozšířený mýtus praví, že čím žlutější žloutek, tím je vejce lepší. To ale nemusí být pravda! Slepice se často krmí zrním, které je "obohacené" o karoten, a ten žlutý odstín žloutku zázračně vylepší. Důležitější je, zda je vejce čerstvé. Test čerstvosti provedete tak, že vejce rozklepnete na talířek. 

- Když vejce krásně drží pohromadě, žloutek je pevný, neroztéká se a bílek kolem něj tvoří druhý, téměř stejně pevný kruh, je vejce čerstvé a můžete ho bez obav použít třeba na majonézu nebo míchaná vajíčka.

- Když žloutek splývá s bílkem do stejné roviny, keželo vejce v platu už cca dva týdny. Takové vejce se hodí do těsta nebo na vaření.

Čerstvé vejce ale můžete poznat ještě ve skořápce. Každé vejce má na svém širším konci vzduchovou bublinu. Čerstvé vejce ji má ještě docela malou, ale jak vejce stárne, bublina se zvětšuje. Test čerstvosti provedete tak, že vejce ponoříte do sklenice s vodou.

- Když vejce zůstává ležet u dna, je úplně čerstvé.

- Když se vejce staví na špičku, ale neplave ke hladině, je staré asi 1 týden.

- Když vejce vyplave na hladinu, měli byste ho spotřebovat co nejdříve.

 

TIP PRO DOMÁCÍ VEJCE:

Pokud máte domácí vejce ze zaručeného zdroje, neměli byste skořápky čistit od slepičího trusu vodou, ale jen otřít suchou papírovou utěrkou nebo omýt vodou až těsně před použitím. Pokud je umyjete vodou a hned nepoužijete, mohla by se vejce začít dříve kazit.

 

TIP NA VAŘENÍ VAJEC:

Vejce nechte před vařením odstát na kuchyňské lince. Když budou mít pokojovou teplotu, nepopraskají vám při vaření.

 

TIP NA LOUPÁNÍ VAJEC:

Uvařené vejce snadno oloupete, když ho před ponořením do studené vody lehce naťuknete.