Výborná bábovka

IVA CELA

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
asi 2 hodiny
Doba přípravy
50 minut
Doba pečení

Kynutá fíková dvojbarevná bábovka s kvasnicemi VIVO. Droždí VIVO je lepší než pivo. Buchta krásně vykyne, než stačíš říct jémine. :-)

Suroviny

1/4 litru mléka

1/8 másla

3 žloutky

špetka soli

15 dkg cukru krystal

50 dkg hladké mouky (podle potřeby dosypat)

1/2 kostky droždí VIVO

citronová kůra

1 balíček mandlového cukru

1 balíček fíků

polévková lžíce kakaa

1 lžíce rumu

Postup

Z několika lžic vlažného mléka, droždí, 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky umícháme kašičku a necháme asi 10 minut v teple, než vzejde kvásek. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme vykynutý kvásek, oba cukry, vlažné mléko se lžící rumu, rozehřáté máslo a žloutky. Vypracujeme těsto a rozdělíme na dvě části. Do jedné části zapracujeme prosáté kakao a do druhé na plátky pokrájené fíky. Pak necháme těsta v teple vykynout. Připravíme si máslem vytřenou bábovkovou formu. Když těsto vykyne, vyválíme si z každého těsta pramen, který stočíme do provázku a pak světlý a tmavy provázek ještě stočíme spolu do jednoho. Ten pak vložíme do bábovkové formy a necháme opět kynout. Když je těsto vykynuté, dáme do předehřáté elektrické trouby na 180 s°C a pečeme asi 20 minut. Pak přikryji alobalem, stáhnu na 170 °C a peču ještě 30 minut. Po vyklopení ještě horkou bábovku potírám rumem, který rozmíchám s moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...