Velikonoční zvířátka

PETRA NAMYŠLENÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
90 minut
Doba přípravy
asi 15-20 minut
Doba pečení

Beránek a zajíčci z kynutého těsta.

Suroviny

hladká špaldová mouka 400 g

třtinový cukr 50 g

droždí1 kostka (42 g)

mléko 200 ml

olej150 ml

žloutek 2 ks

sůl špetka

olej na potření těsta

plátky mandlí dle potřeby

povidla dle potřeby

Postup

Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme - já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na vás.

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout.

Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidly, dotvoříme ouška, nožičky a ocásek. Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...