Beránek a zajíčci z kynutého těsta.
hladká špaldová mouka 400 g
třtinový cukr 50 g
droždí1 kostka (42 g)
mléko 200 ml
olej150 ml
žloutek 2 ks
sůl špetka
olej na potření těsta
plátky mandlí dle potřeby
povidla dle potřeby
Netradiční beránek z kynutého těsta je naší další dlouholetou velikonoční tradicí. Ze zbytku těsta vytvoříme zajíčky, kterým bříška a hlavičky naplníme - já letos plnila povidly, ale samozřejmě druh náplně je na vás.
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout.
Zbytek mouky, cukr a sůl smícháme v míse nasucho. Přidáme žloutky, zbylé mléko, olej a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta vytvoříme beránka - z malých bochníčků dle fotografie. Na králíčka si oddělíme vždy dva větší kousky a naplníme je povidly, dotvoříme ouška, nožičky a ocásek. Necháme ještě chvilku nakynout, potřeme olejem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.