Velikonoční věnec

JANA NOSKOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 minut vč. kynutí
Doba přípravy
55 minut
Doba pečení

Jedná se v podstatě o trochu jiný mazanec, ostatně vzniklé těsto by bylo možné na mazance použít. Proč ovšem nevyzkoušet i něco jiného?

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
120 g másla - polovina do těsta, polovina při dalším zpracování těsta
100 g cukru moučka
2 žloutky
2 celá vejce - jedno do těsta, jedno na pomazání
50 g rozinek
citronová kůra
1/2 lžičky soli
1/2 kostky čerstvého droždí
plátky mandlí na posypání

Postup

Všechny suroviny na těsto necháme zpracovat v domácí pekárně programem těsto. Nejprve tam dáme všechny tekuté suroviny a rozpuštěné máslo, poté dáme ostatní suroviny a vše zasypeme moukou a rozdrobeným droždím.

Pokud nemáme domácí pekárnu, zaděláme těsto ručně. Nejprve si z droždí, trochy mléka a cukru z recepturního množství vytvoříme kvásek, který po vzejití smícháme s ostatními ingrediencemi.

Hotové těsto je lepkavé a tužší, proto ho při dalším zpracování řádně podsypáváme polohrubou moukou.

Pokud těsto nekynulo v domácí pekárně, necháme ho po ručním vypracování na teplém místě a přikryté utěrkou asi 60 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost.

Těsto rozdělíme na šest dílků, vyválíme válečky, uděláme z nich dva copy po třech válečcích, ty k sobě slepíme a vytvarujeme kruh.

Věnec necháme ještě cca 30 minut kynout. Poté ho potřeme vyšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.

Pečeme nejprve v troubě vyhřáté na 200° C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 180° C a věnec dopékáme zhruba 40 minut.

Zda je věnec upečený zkoušíme klasicky špejlí. Vytáhneme-li ji z věnce suchou, je pečení hotové.

Po vychladnutí střed věnce vyplníme uvařenými nebo čokoládovými vejci a máme krásnou velikonoční dekoraci.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...