Šoldra nebo také muřín jsou uzeniny zapečené ve slaném kynutém těstě. Je to specialita, která se peče o Velikonocích na severní Moravě a určitě si na ní pochutná každý velikonoční koledník. Za recept děkujeme paní Gertrudě Kencké.
Suroviny
Těsto:
1 kg hladké mouky
10 g soli
0.5 litru vývaru z uzeného masa (nebo mléka)
100 g droždí
1 lžička cukru
1/2 lžíce oleje nebo sádla
1 žloutek na potření
Náplň:
maso dle chuti - uvařený uzený bůček, uzená plec, domácí šunka, bílá (vinná) klobása apod.
Postup
Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek a vlažný vývar nebo mléko a zaděláme těsto. Na přilepšenou můžeme přidat půl lžíce oleje nebo sádla.
Zaděláváme ručně nebo pomocí mixéru. Těsto se nesmí lepit na stěny mísy, musí se v něm dělat bublinky a lesknout se. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na jeden velký obdélník a poklademe masem a klobáskami dle chuti. Velké kusy masa pokrájíme na tlustší "hranolky". Zabalíme jako roládu. Z těsta si můžeme vyválet i více menších obdélníků a zamotat do nich jen jednu klobásu nebo větší kousek masa.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Šoldru přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme 1 hodinu.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.
Prozatím žádné komentáře...
Registrace / Přihlášení
Zaregistrujte se a můžete přidávat vlastní recepty, vytvářet si vlastní kuchařku, komentovat recepty – ale také se zapojit do soutěží!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.