Velikonoční šoldra

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
90 minut (vč. kynutí)
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení

Šoldra nebo také muřín jsou uzeniny zapečené ve slaném kynutém těstě. Je to specialita, která se peče o Velikonocích na severní Moravě a určitě si na ní pochutná každý velikonoční koledník. Za recept děkujeme paní Gertrudě Kencké.

Suroviny

Těsto:
1 kg hladké mouky
10 g soli
0.5 litru vývaru z uzeného masa (nebo mléka)
100 g droždí
1 lžička cukru
1/2 lžíce oleje nebo sádla
1 žloutek na potření
 
Náplň:
maso dle chuti - uvařený uzený bůček, uzená plec, domácí šunka, bílá (vinná) klobása apod.
 

Postup

Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku smícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek a vlažný vývar nebo mléko a zaděláme těsto. Na přilepšenou můžeme přidat půl lžíce oleje nebo sádla.
 
Zaděláváme ručně nebo pomocí mixéru. Těsto se nesmí lepit na stěny mísy, musí se v něm dělat bublinky a lesknout se. Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
 
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na jeden velký obdélník a poklademe masem a klobáskami dle chuti. Velké kusy masa pokrájíme na tlustší "hranolky". Zabalíme jako roládu. Z těsta si můžeme vyválet i více menších obdélníků a zamotat do nich jen jednu klobásu nebo větší kousek masa.
 
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Šoldru přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme 1 hodinu.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...