Voňavé, kynuté zvířátka nejen na Velikonoce.
500 gr hl. mouky
2 žloutky
100 g másla
250 ml vlahého mléka
1 kvasnice
citr. kůra
sůl
10 dkg cukru
trocha rumu
na očička: rozinky
na polevu: med asi 2 lžíce, rum
Nejprve si zadělám kvásek z mléka, kvasnic a trochu cukru. Těsto zadělávám v pekárně: všechny tekuté přísady nejdříve, pak sypké.
Nechám vykynout, v průběhu kynutí přebouchám, aby těsto bylo kypré.
Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyválíme je na asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček, ze kterého uvážeme uzlíček. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhneme nůžkami. Jako očícka vmáčkneme rozinky. Druhý konec uzlíku nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
Potřeme žloutkem a pečeme dozlatova
Po upečení potřeme rozehřátým medem s rumem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.