Velikonoční ptáčci

MARTINA FOUS

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 minut
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Voňavé, kynuté zvířátka nejen na Velikonoce.

Suroviny

500 gr hl. mouky

2 žloutky

100 g másla

250 ml vlahého mléka

1 kvasnice

citr. kůra

sůl

10 dkg cukru

trocha rumu

na očička: rozinky

na polevu: med asi 2 lžíce, rum

Postup

Nejprve si zadělám kvásek z mléka, kvasnic a trochu cukru. Těsto zadělávám v pekárně: všechny tekuté přísady nejdříve, pak sypké.

Nechám vykynout, v průběhu kynutí přebouchám, aby těsto bylo kypré.

Z vykynutého těsta oddělujeme kousky a vyválíme je na asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček, ze kterého uvážeme uzlíček. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhneme nůžkami. Jako očícka vmáčkneme rozinky. Druhý konec uzlíku nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.

Potřeme žloutkem a pečeme dozlatova

Po upečení potřeme rozehřátým medem s rumem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...