Velikonoční mazanec

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
140 min vč. kynutí
Doba přípravy
40 min
Doba pečení

Zaručený recept na vynikající mazanec.

Suroviny

  • 1 kostka droždí NOLI 42 g
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 300 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • sůl, citrónová kůra
  • půl lžičky drceného anýzu
  • rum
  • 1 vejce (na potření)

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
  2. Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou a drceným anýzem, vlijeme kvásek a třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
  4. Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 °C asi 35-40 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...