Vánočka ze šlehačky

MARKÉTA HÁNOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
2 hodiny 55 minut (i s kynutím)
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Nadýchaná a přesto vláčná vánočka

Suroviny

500 g hladké mouky

100 g cukru

1 vanilkový cukr

1/2 lžičky soli

citrónová kůra

50 g rozpuštěného másla

200 ml šlehačky (smetany ke šlehání)

1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého

2 vejce + 1 na potření

hrst rozinek namočených v rumu

špetka muškátového květu

mandlové plátky

Postup

Do pekárny nejprve nalijeme šlehačku a rozpuštěné máslo, přidáme celá vejce, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový květ a sůl. Pak přidáme hladkou mouku a do rohu nasypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Pekárnu pustíme na program těsto. Po skončení programu těsto vyndáme a zapracujeme rozinky. Těsto rozdělíme na jednotlivé kousky podle počtu pramenů, z kterých budeme zaplétat vánočku. Já zaplétala najednou ze šesti pramenů. Upletenou vánočku přendáme na plech s pečicím papírem a necháme pod utěrkou 50 minut kynout. Poté vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 20 minut.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...