Nadýchaná a přesto vláčná vánočka
500 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
citrónová kůra
50 g rozpuštěného másla
200 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
2 vejce + 1 na potření
hrst rozinek namočených v rumu
špetka muškátového květu
mandlové plátky
Do pekárny nejprve nalijeme šlehačku a rozpuštěné máslo, přidáme celá vejce, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový květ a sůl. Pak přidáme hladkou mouku a do rohu nasypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Pekárnu pustíme na program těsto. Po skončení programu těsto vyndáme a zapracujeme rozinky. Těsto rozdělíme na jednotlivé kousky podle počtu pramenů, z kterých budeme zaplétat vánočku. Já zaplétala najednou ze šesti pramenů. Upletenou vánočku přendáme na plech s pečicím papírem a necháme pod utěrkou 50 minut kynout. Poté vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme dalších 20 minut.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.