Luxusní koláče, které vás budou stát maximálně třetinu nákladů co ty kupované. A tyto jsou také o hodně chutnější. Z této dávky uděláte 4 velké frgále, které můžete obměnit různými náplněmi.
Na těsto:
35 g droždí
75 g cukru krupice
125 g másla
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
1/2 lžičky soli
citronová kůra
250 ml mléka
maková náplň:
300 ml mléka
200 g mletého máku
2-3 lžíce cukru krupice
2-3 lžíce povidel nebo rybízové marmelády
špetka skořice
tvarohová náplň:
2 vaničky tvarohu
2 žloutky
50 g másla
2-3 lžíce cukru krupice
špetka vanilky
hrušková (povidlová) náplň:
hrušková povidla
strouhaný perník na zahuštění
borůvková náplň:
borůvková marmeláda
na drobenku:
100 g másla
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
máslo
rum na dokončení
Těsto na frgály necháme zpracovat v domácí pekárně, nebo ho uděláme klasicky. Při použití pekárny dáváme nejprve tekuté suroviny, poté sypké a zakončíme rozdrobeným droždím. Klasický postup znamená, nejprve udělat kvásek z droždí, trošky cukru, mléka mouky. Kvásek zapracovat do ostatních surovin, vypracovat hladké těsto a to nechat 2-3 hodiny kynout.
Zatímco těsto kyne připravíme si náplně a drobenku. Na makovou náplň dáme vařit mléko, když je horké přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku povařit. Před použitím necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň vymícháme máslo s cukrem, přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku odpočívat. Povidla pouze zahustíme, případně přidáme lžičku rumu.
Hotové těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na tenký kruh, já ho dělám tak velký, aby se mi vešel na plech. Plech vyložíme pečicím papírem a přendáme na něj těsto. Ozdobíme podle chutí, můžeme jen potřít jednou náplní nebo si pohrát a vytvořit kolečka nebo například pruhy různých náplní. Správný frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta, proto s náplněmi nešetříme.
Frgály posypeme drobenkou a okraje pomažeme rozpuštěným máslem. Frgály pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřeme znovu okraje frgále rozpuštěným máslem. Zbytek rozpuštěného másla smícháme se lžící rumu a pokapeme jím částečně vychladlé frgále.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.