Valašské frgále

JANA N.

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
cca 2 hod. včetně kynutí
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení

Luxusní koláče, které vás budou stát maximálně třetinu nákladů co ty kupované. A tyto jsou také o hodně chutnější. Z této dávky uděláte 4 velké frgále, které můžete obměnit různými náplněmi.

Suroviny

Na těsto:

35 g droždí

75 g cukru krupice

125 g másla

500 g polohrubé mouky

2 žloutky

1/2 lžičky soli

citronová kůra

250 ml mléka

 

maková náplň:

300 ml mléka

200 g mletého máku

2-3 lžíce cukru krupice

2-3 lžíce povidel nebo rybízové marmelády

špetka skořice

tvarohová náplň:

2 vaničky tvarohu

2 žloutky

50 g másla

2-3 lžíce cukru krupice

špetka vanilky

hrušková (povidlová) náplň:

hrušková povidla

strouhaný perník na zahuštění

borůvková náplň:

borůvková marmeláda

 

na drobenku:

100 g másla

200 g polohrubé mouky

200 g cukru moučka

máslo

rum na dokončení

Postup

Těsto na frgály necháme zpracovat v domácí pekárně, nebo ho uděláme klasicky. Při použití pekárny dáváme nejprve tekuté suroviny, poté sypké a zakončíme rozdrobeným droždím. Klasický postup znamená, nejprve udělat kvásek z droždí, trošky cukru, mléka mouky. Kvásek zapracovat do ostatních surovin, vypracovat hladké těsto a to nechat 2-3 hodiny kynout.

Zatímco těsto kyne připravíme si náplně a drobenku. Na makovou náplň dáme vařit mléko, když je horké přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku povařit. Před použitím necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň vymícháme máslo s cukrem, přidáme ostatní suroviny a necháme chvilku odpočívat. Povidla pouze zahustíme, případně přidáme lžičku rumu.

Hotové těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme na tenký kruh, já ho dělám tak velký, aby se mi vešel na plech. Plech vyložíme pečicím papírem a přendáme na něj těsto. Ozdobíme podle chutí, můžeme jen potřít jednou náplní nebo si pohrát a vytvořit kolečka nebo například pruhy různých náplní. Správný frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta, proto s náplněmi nešetříme.

Frgály posypeme drobenkou a okraje pomažeme rozpuštěným máslem. Frgály pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 20 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřeme znovu okraje frgále rozpuštěným máslem. Zbytek rozpuštěného másla smícháme se lžící rumu a pokapeme jím částečně vychladlé frgále.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...