Originální a chutný trhací chlebík pro ty, kteří mají raději něco slaného. Za recept děkujeme paní Markétě Hánové.
Těsto:
270 g vody
30 g oleje
1 a 1/2 lžičky soli
menší lžička cukru
45 g žitné chlebové mouky
90 g pšeničné chlebové mouky
310 g hladké mouky
15 g droždí.
Náplň:
asi 80 g másla
4 stroužky česneku
bylinky (medvědí česnek, rozmarýn)
strouhaný sýr
Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osychání, asi hodinu nakynout.
Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.
Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým.
Necháme vykynout. Pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi na 180°C po dobu 30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený).
Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.