Trhací chléb s česnekem, bylinkami a sýrem

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
90 min vč. kynutí
Doba přípravy
30-40 min
Doba pečení

Originální a chutný trhací chlebík pro ty, kteří mají raději něco slaného. Za recept děkujeme paní Markétě Hánové.

Suroviny

Těsto:

270 g vody

30 g oleje

1 a 1/2 lžičky soli

menší lžička cukru

45 g žitné chlebové mouky

90 g pšeničné chlebové mouky

310 g hladké mouky

15 g droždí.

 

Náplň:

asi 80 g másla

4 stroužky česneku

bylinky (medvědí česnek, rozmarýn)

strouhaný sýr

Postup

Z vody, cukru, trochy hladké mouky (odebrané z odváženého množství) a droždí uděláme kvásek, který je třeba nechat asi 15-20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho, zakryté proti osychání, asi hodinu nakynout.

Pak propracujeme a na vále rozválíme na obdélník (přibližně 30×50 cm), potřeme ho rozpuštěným máslem, smíchaným s rozetřeným česnekem a posypeme nakrájenými bylinkami a sýrem.
 

Plát podélně rozřízneme na 5 pruhů, naskládáme je na sebe a nařežeme na 6 dílků (trochu mi to připomínalo krájení domácích širokých nudlí). Tyto čtvercové „balíčky“ pak naskládáme do formy nastojato, pěkně jeden za druhým.

Necháme vykynout. Pokud nám zbyla troška rozpuštěného másla, potřeme chleba svrchu a upečeme ve vyhřáté troubě (asi na 180°C po dobu 30-40 minut – každá trouba peče jinak a trhací chlebík musí být upečený, ale ne do tvrda a vysušený).

Hotový chlebík vytáhneme z formy, necháme prochládnout a ještě vlažný už můžeme nabízet.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x