Špaldový mazanec

JANA N.

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
2 hodiny
Doba přípravy
55 minut
Doba pečení

Mazanec nemusíte jíst jen na Velikonoce, dá se jít v průběhu celého roku a na této zdravé verzi si jistě pochutnáte. Recept je určen pro domácí pekárnu, ale klidně můžete těsto udělat i klasicky v ruce nebo v robotu. Pak ovšem dejte o trošku více droždí a tuhost těsta korigujte přidáváním mléka.

Suroviny

230 ml mléka

2 žloutky

120 g rozpuštěného másla

citronová kůra

70 g třtinového cukru

20 g vanilkového cukru (dávám domácí, ale můžete použít i klasický sáček z obchodu)

špetka soli

350 g hladké špaldové mouky

170 g polohrubé mouky

40 g droždí Noli

hrst rozinek

1 vejce na potření

plátky mandlí na posypání

Postup

Do domácí pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program těsto. Rozinky přidáme až po zvukovém signálu.Na začátku zpracovávání občas koukneme do pekárny a pokud těsto nemá správnou konzistenci tak přidáme buď mléko nebo polohrubou mouku. Těsto by se nemělo lepit na okraje nádoby, ale tvořit jednolitou hmotu. Program trvá cca 2 hodiny a za tu dobu nám vznikne hladké těsto. Hotové těsto přendáme na vál a znovu krátce propracujeme. Rozdělíme na dvě části a z nich vymodelujeme dva mazance. Pokud chcete, můžete udělat i pletený mazanec (návod na pletení mazance najdete na youtube) v tom případě ovšem doporučuji mazanec bez rozinek, s rozinkami by se vám válečky těsta trhaly. Mazance necháme cca 30 minut kynout pod utěrkou a poté pečeme v trouby vyhřáté na 190° C 15 minut. Poté troubu ztlumíme a dopékáme na 160° C dalších cca 40 minut. Pokud jsou mazance příliš tmavé, můžeme je přikrýt alobalem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...