Mazanec nemusíte jíst jen na Velikonoce, dá se jít v průběhu celého roku a na této zdravé verzi si jistě pochutnáte. Recept je určen pro domácí pekárnu, ale klidně můžete těsto udělat i klasicky v ruce nebo v robotu. Pak ovšem dejte o trošku více droždí a tuhost těsta korigujte přidáváním mléka.
230 ml mléka
2 žloutky
120 g rozpuštěného másla
citronová kůra
70 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru (dávám domácí, ale můžete použít i klasický sáček z obchodu)
špetka soli
350 g hladké špaldové mouky
170 g polohrubé mouky
40 g droždí Noli
hrst rozinek
1 vejce na potření
plátky mandlí na posypání
Do domácí pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program těsto. Rozinky přidáme až po zvukovém signálu.Na začátku zpracovávání občas koukneme do pekárny a pokud těsto nemá správnou konzistenci tak přidáme buď mléko nebo polohrubou mouku. Těsto by se nemělo lepit na okraje nádoby, ale tvořit jednolitou hmotu. Program trvá cca 2 hodiny a za tu dobu nám vznikne hladké těsto. Hotové těsto přendáme na vál a znovu krátce propracujeme. Rozdělíme na dvě části a z nich vymodelujeme dva mazance. Pokud chcete, můžete udělat i pletený mazanec (návod na pletení mazance najdete na youtube) v tom případě ovšem doporučuji mazanec bez rozinek, s rozinkami by se vám válečky těsta trhaly. Mazance necháme cca 30 minut kynout pod utěrkou a poté pečeme v trouby vyhřáté na 190° C 15 minut. Poté troubu ztlumíme a dopékáme na 160° C dalších cca 40 minut. Pokud jsou mazance příliš tmavé, můžeme je přikrýt alobalem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.