Soutěžní vánočka

MARTINA FOUS

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
180 minut
Doba přípravy
60 minut
Doba pečení

Výborná vánočka.

Suroviny

1 kg mouka/ 600 g polohrubá + 400 gr hladká

2 kostky droždí FALA

250g rozpuštěného másla

200g krupice

5 žloutků

200g rozinky

200 g mandle, oloupané rozsekané

2 vanilkové cukry

10 g sůl

citr. kůra

panák rumu

vlahé mléko asi 0,4 l

Postup

Z trocha mléka, kvasnic a lžičky cukru uděláme kvásek, prosijeme mouku, z mandlí si odebereme 1/3 na stranu na posyp a ze vsech surovin zaděláme hutné vánočkové těsto / rozpuštěné máslo přidáváme na konec/ které necháme v teple , příkryté kynout asi 1 hodinu, poté přeboucháme a znovu necháme kynout asi 1 hodinu..když těsto krásně zvětší svůj objem, rozdělíme si ho na 9 dílů..upleteme nejříve ze 4 copanu, uprostřed rukou uděláme žlábek, položíme copan ze 3 pramenů a nakonec ze 2... potřeme rozkvedlaným vejcem posypeme hojně mandlemi a zafixujeme špejlemi, přikryjme a necháme znovu dokynout..přikryjeme alobalem a dáme péct na 200c asi 15 minut, poté teplotu stahneme na 160-170 a dopékáme do zlatova, asi 15 minut před koncem sundáme alobal....špejlí zkusí.me zda je propečená..otevřeme troubu a necháme vánočku dještě chvíli ve vypnuté, aby nedostala teplotní šok a nespadla nám..fixovací špejle taháme z vánočky až po vystydnutí

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...