Výborná vánočka.
1 kg mouka/ 600 g polohrubá + 400 gr hladká
2 kostky droždí FALA
250g rozpuštěného másla
200g krupice
5 žloutků
200g rozinky
200 g mandle, oloupané rozsekané
2 vanilkové cukry
10 g sůl
citr. kůra
panák rumu
vlahé mléko asi 0,4 l
Z trocha mléka, kvasnic a lžičky cukru uděláme kvásek, prosijeme mouku, z mandlí si odebereme 1/3 na stranu na posyp a ze vsech surovin zaděláme hutné vánočkové těsto / rozpuštěné máslo přidáváme na konec/ které necháme v teple , příkryté kynout asi 1 hodinu, poté přeboucháme a znovu necháme kynout asi 1 hodinu..když těsto krásně zvětší svůj objem, rozdělíme si ho na 9 dílů..upleteme nejříve ze 4 copanu, uprostřed rukou uděláme žlábek, položíme copan ze 3 pramenů a nakonec ze 2... potřeme rozkvedlaným vejcem posypeme hojně mandlemi a zafixujeme špejlemi, přikryjme a necháme znovu dokynout..přikryjeme alobalem a dáme péct na 200c asi 15 minut, poté teplotu stahneme na 160-170 a dopékáme do zlatova, asi 15 minut před koncem sundáme alobal....špejlí zkusí.me zda je propečená..otevřeme troubu a necháme vánočku dještě chvíli ve vypnuté, aby nedostala teplotní šok a nespadla nám..fixovací špejle taháme z vánočky až po vystydnutí
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.