Sladké adventní preclíky

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
90 min
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Tyto preclíčky jsou taková příprava na Vánoce. Rozvoní se po kuchyni jako vanilkové rohlíčky a ještě čerstvé chutnají přímo božsky.  Navíc se s těstem opravdu dobře pracuje, takže vám při přípravě mohou pomáhat i děti.

Suroviny

300 g polohrubé mouky
6 větších lžic mléka
20 g droždí Noli - při přípravě v domácí pekárně stačí méně (cca 15 g)
50 g cukru
špetka soli
100 g másla
1 vejce + 1 žloutek
pomerančová kůra
cukrový rozvar: 2 lžíce cukru, 5 lžic vody, 1 lžíce pomerančové šťávy
na obalení mix moučkového a vanilkového cukru (jako na vanilkové rohlíčky)

Postup

Těsto můžeme udělat buď klasicky, nebo v domácí pekárně.

Při klasické přípravě rozetřeme droždí s cukrem, jakmile ztekutí přidáme mléko a lžící mouky a necháme naskočit.  Do kvásku přidáme ostatní suroviny a zpracujeme buď ručně nebo robotem vláčné, hladké těsto.  V míse pod utěrkou necháme nakynout.

V případě použití domácí pekárny nejprve vložíme tekuté suroviny: mléko, rozpuštěné mléko, vajíčko a žloutek. Poté cukr, sůl, kůru, nahoru dáme mouku a na ní rozdrobíme droždí. Vše necháme zpracovat programem těsto. 

Z těsta tvoříme válečky dlouhé asi 15 cm . Každý váleček poté stočíme do tvaru preclíku a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Mělo by nám jich vyjít 18-20 ks. Preclíky necháme ještě cca 20 minut nakynout a poté pečeme v trouby vyhřáté na 180 °C  cca 20 minut.

Mezitím si svaříme vodu a pomerančovou šťávou s cukrem na rozvar. Vaříme cca 10 minut na mírném plameni, vody tak získá hustší konzistenci jako sirup.   

Upečené preclíčky natřeme ještě teplé cukrovým rozvarem a namočíme do směsi cukru moučka a vanilkového cukru. Preclíčky jsou nejlepší čerstvé. V uzavřené nádobě vám chutné vydrží i do dalšího dne.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...