Tito šnečci jsou super svačina zejména pro děti do školy, když už nevíte, co jim dát s sebou. Můžete si je ovšem upéct i jen tak ke kafíčku a jistě s nimi neurazíte žádnou návštěvu.
Na těsto:
1/2 kostičky droždí (doporučuji Noli)
2 lžičky cukru
1 lžička soli
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla - rozpuštěného, ale ne horkého
2 žloutky
1/2 lžičky skořice
špetka mletého anýzu
Na dokončení:
1 celé vejce na potření
100 g ořechů (mohou být lískové nebo vlašské, ale klidně vyzkoušejte i s mandlemi)
2 lžíce skořice
100 g cukru krystal
Kynuté těsto uděláme buď v pekárně nebo klasickým způsobem. Pekárna: Do nádoby nejprve vložíme tekuté suroviny: mléko, máslo, žloutky. Přidáme cukr, sůl, skořici a anýz. Nahoru nasypeme mouku a na ni rozdrobíme droždí. Necháme zpracovat programem těsto. Klasicky: do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek (trvá to cca 10 minut). Všechny suroviny dáme do robota nebo do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse zhruba 1 hodinu kynout. Zatímco těsto kyne připravíme si náplň. Ořechy nasekáme na jemno, nejlépe to jde v mixeru. Přidáme k nim cukr, skořici a promícháme. Vykynuté těsto rozválíme na tenký obdélník. Potřeme ho rozkvedlaným vejcem a posypeme připravenou náplní. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na cca 1 cm široké kusy, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Pokud nám zbyla ořechová směs posypeme s ní ještě i vršek šnečků. Necháme ještě 20 minut kynout a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut do zlatova.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.