Rozetkový koláč

MARKÉTA HÁNOVÁ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
2 hodiny 30 minut (včetně kynutí)
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Obdoba českých buchet

Suroviny

20 g droždí

30 g másla

30 g sádla

1 lžíce oleje

110 ml vlažného mléka

200 g polohrubé mouky

100 g hladké mouky

75 g cukru krupice

2 žloutky

špetka strouhaného muškátového oříšku

špetka soli

100 g rybízové marmelády

100 g mletých vlašských ořechů

300 g švestek

olej do pekáčku

2 lžíce rozpuštěného másla

1 lžíce rumu

moučkový cukr na posypání

Postup

Droždí smícháme se 3 lžícemi vlažného mléka, 1 lžící mouky a lžičkou cukru, na teple necháme vzejít kvásek. Zbylé mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a sádlo, olej, muškátový oříšek, žloutky, sůl i kvásek a promícháme. Postupně přilijeme zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Necháme 1 a 1/2 hodiny kynout. Těsto rozpůlíme, vyválíme dva obdelníkové pláty, které potřeme marmeládou, posypeme ořechy a poklademe kousky švestek. Stočíme do rolády a nakrájíme na silnější šneky (široké asi 3 cm). Do pekáčku nalijeme trochu oleje a vyrovnáme do něj šneky tak, že každý v oleji obrátíme (jako buchty). Necháme ještě 15 minut kynout a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ještě teplé potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. Před podáváním pocukrujeme.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...