Obdoba českých buchet
20 g droždí
30 g másla
30 g sádla
1 lžíce oleje
110 ml vlažného mléka
200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
75 g cukru krupice
2 žloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
100 g rybízové marmelády
100 g mletých vlašských ořechů
300 g švestek
olej do pekáčku
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání
Droždí smícháme se 3 lžícemi vlažného mléka, 1 lžící mouky a lžičkou cukru, na teple necháme vzejít kvásek. Zbylé mouky prosijeme do mísy, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a sádlo, olej, muškátový oříšek, žloutky, sůl i kvásek a promícháme. Postupně přilijeme zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Necháme 1 a 1/2 hodiny kynout. Těsto rozpůlíme, vyválíme dva obdelníkové pláty, které potřeme marmeládou, posypeme ořechy a poklademe kousky švestek. Stočíme do rolády a nakrájíme na silnější šneky (široké asi 3 cm). Do pekáčku nalijeme trochu oleje a vyrovnáme do něj šneky tak, že každý v oleji obrátíme (jako buchty). Necháme ještě 15 minut kynout a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ještě teplé potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem. Před podáváním pocukrujeme.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.