Rebarborový koláč

MAAJA

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
20 minut + 1 hodina kynutí
Doba přípravy
20 mimut
Doba pečení

Svěží rebarborový koláč, který si zamilujete!

Suroviny

Na koláč:

25 g droždí Noli

250 ml polotučného mléka

75 g krupicového cukru

75 g rozpuštěného másla (+ na vymazání plechu)

2 žloutky

1 vejce na potření okrajů

500 g polohrubé mouky

nastrouhaná kůra z jednoho biocitronu

1 lžička soli

500–600 g očištěné rebarbory

2 pytlíčky vanilkového cukru

mletá skočice

 

Na drobenku:

100 g másla nakrájeného na kousky

140 g hrubé mouky

100 g krupicového cukru

Postup

Začneme klasicky kváskem, do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zaprašte moukou, přikryjte a nechte pár minut odpočívat. Mezitím si odvažte do mísy mouku, cukr, vychládlé rozpuštěné máslo a po okrajích nasypte sůl. Zapracovávejte kvásek a přilévejte zbytek mléka, žloutky a také citronovou kůru. Poté zpracujte v nelepivé těsto a nechte cca 1 hodinu kynout přikryté v míse na teplém místě. Mezitím si očistěte rebarboru od vláken, nakrájejte na kostičky, posypte krystalovým cukrem a nechte "vypotit". Předehřejte si troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu vykynutého těsta a rukama, nejlépe to jde hranou dlaně, ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte "vypocenou" rebarborou, dle chuti doslaďte i cukrem a poprašte vanilkovým cukrem a skořicí. Připravte si drobenku. Dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x