Tradiční pečivo z kynutého těsta, které má díky fenyklu svou charakteristickou chuť, se peče o druhé zářijové neděli v Polné na Českomoravské vrchovině.
Na těsto (asi 50 mrkvánků):
1 kg mouky (600 g polohrubé a 400 g hladké)
200 g másla a 1 lžíce sádla (těsto je křehčí)
200 g cukru krupice
3 žloutky
50-70 g droždí
sůl
50 celých nebo rozemletých fenyklů
mléko dle potřeby
Na náplň:
1,5 kg strouhané mrkve
250 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
100 g másla
bílek
celý mák
máslo na potření
moučkový cukr + vanilkový cukr na posypání
Z droždí, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. Roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme s cukrem, solí a fenyklem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo a sádlo. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Zatím nastrouháme najemno mrkev, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a podusíme na másle. Asi po 10 minut odstavíme a necháme zchládnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty dlaní zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvánky klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly (3x4 nebo 4x5). Potřeme bílkem a posypeme mákem.
Necháme ještě 15 minut kynout na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou.
Upečené a vychladlé mrkvánky potřeme na vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.