Polenské pouťové mrkvánky

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 minut vč. kynutí
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Tradiční pečivo z kynutého těsta, které má díky fenyklu svou charakteristickou chuť, se peče o druhé zářijové neděli v Polné na Českomoravské vrchovině. 

Suroviny

Na těsto (asi 50 mrkvánků):

1 kg mouky (600 g polohrubé a 400 g hladké)

200 g másla a 1 lžíce sádla (těsto je křehčí)

200 g cukru krupice

3 žloutky

50-70 g droždí

sůl

50 celých nebo rozemletých fenyklů

mléko dle potřeby

 

Na náplň:

1,5 kg strouhané mrkve

250 g cukru krystal

1 vanilkový cukr

100 g másla

bílek

celý mák

máslo na potření

moučkový cukr + vanilkový cukr na posypání

Postup

Z droždí, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. Roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme s cukrem, solí a fenyklem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutky a rozpuštěné máslo a sádlo. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Zatím nastrouháme najemno mrkev, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem a podusíme na másle. Asi po 10 minut odstavíme a necháme zchládnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty dlaní zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvánky klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly (3x4 nebo 4x5). Potřeme bílkem a posypeme mákem.

Necháme ještě 15 minut kynout na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou.

Upečené a vychladlé mrkvánky potřeme na vršku přehřátým nebo napůl rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...