Upečte si na Mikuláše postavičky z kynutého těsta, které se dříve dávaly dětem v tento den jako dárek. Tradice pečení "mikulášských pánů" se u nás ještě i dnes drží hlavně ve Valašských Kloboukách.
350 ml mléka
25 ml rumu
100 g rozpuštěného tuku
2 žloutky
špetka soli
100 g cukru
750 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného droždí
špetka anýzu
strouhaná citronová kůra
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a tvarujeme podle fantazie různé figurky - pány, čerty, mikuláše.
Čerty vytvoříme tak, že těsto rozdělíme na šest až osm válečků. Z každého válečku odkrojíme jeden malý a jeden trochu větší kousek. Zbylý váleček nahoře rozkrojíme na dva kusy a zakroutíme rohy, vytvarujeme náznak hlavy a dolní část nakrojíme na čtyři pruhy, vždy dva a dva spleteme a máme nohy.
Z maličkého odkrojeného dílku uválíme kravatu, kterou čertovi obtočíme kolem krku a zavážeme, a z většího dílku uválíme ruce, které upravíme dle fantazie.
Hotové figurky ještě necháme na plechu chvilku vykynout, pak potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a rumem, dozdobíme rozinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 200 °C.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.