Velikonoční mazanec podle Lucie Arichteva

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
120 minut vč. kynutí
Doba přípravy
45-50 min
Doba pečení

Mazanec podle prověřeného receptu prababičky foodblogerky Lucie Arichteva z jejího webu http://www.peknevypecenyblog.cz Lucie peče ráda a kynuté těsto miluje, proto jsme rádi, že se s námi o svůj recept podělila. Děkujeme!

Suroviny

Těsto na 2 menší mazance:

300 g hladké mouky
250 g špaldové mouky (použila jsem typ 630)
130 g cukru krupice
1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček kupovaného)
120 g rozpuštěného másla
1 polévková lžíce oleje (použila jsem řepkový)
4 žloutky – pokojové teploty
1/2 lžičky soli
250 ml vlažného mléka
citronová kůra z jednoho bio citronu
pár kapek citronu
pár kapek vanilkového extraktu
žloutek+trochu mléka na potření
hrst rozinek
plátky mandliček
mouka a cukr na moučka na poprášení

Kvásek:
35 g čerstvého droždí
3 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

Postup

Nejprve si připravím kvásek: Do misky rozdrolím droždí, přidám mléko, cukr a vše společně vidličkou rozmíchám. Přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10-15 minut.

Do velké mísy od robota proseji oba druhy mouky, přidám sůl, oba druhy cukru, citronovou kůru a vše lehce promíchám. Do mouky pak udělám důlek, do kterého naliji vlažné mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), olej, pár kapek citronu, pár kapek vanilkového extraktu, žloutky a nakonec přidám kvásek. Těsto pak za pomoci robota nechám hnětat asi 20 minut. Pokud se během hnětení lepí, přisypu trochu mouky.

Jakmile je těsto uhněteno, přikryji ho čistou utěrkou a na teplém místě ho nechám minimálně 1,5 hodiny kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).

Mezitím si připravím dva plechy, které vyložím pečícím papírem. Krátce spařím rozinky a přichystám si žloutek, který smíchám s trochou mléka. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.

Jakmile těsto nakyne, rozdělím ho (na moukou posypané ploše) na dvě stejné části. Do každé části zapracuji rozinky a vytvořím dva bochánky, které ještě nechám na plechu 10 minut odpočívat. Poté je posypu žloutkem smíchaným s mlékem a posypu plátky mandliček.

Mazance peču 45-50 minut, ale 15 minut před koncem pečení je musím přikrýt alobalem, protože by se mi v mé troubě spálily. Zda jsou mazance upečeny, testuji klasicky špejlí. Po vytažení z trouby je nechám vystydnout a poté je lehce zapráším cukrem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x