Mandlový závin - sluníčko

JANA N.

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
20 minut + cca 2 hodiny kynutí
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Udělejte si krásný mandlový závin. Když je venku zataženo, tak toto sluníčko vám vykouzlí úsměv na rtech.

Suroviny

Těsto:

600 g hladké mouky

150 g cukru moučka

100 g másla

200 ml mléka

1 vejce

1 lžička soli

30 g droždí NOLI

 

Náplň:

300 g mletých mandlí (klidně můžete udělat i náplň z vlašských ořechů)

5 lžic cukru moučka

1-2 lžičky skořice

1 lžička citronové kůry

1 bílek

1,5 dl mléka

50 g másla

na potření: 1 žloutek

Postup

V domácí pekárně necháme ze surovin na těsto vypracovat hladké těsto, můžete ho samozřejmě udělat i klasicky. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme mandle, cukr, skořici a citronovou kůru. Nakonec přidáme bílek a mléko a promícháme. V kastrolku si rozpustíme 50 g másla a necháme ho vychladnout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme na vále a vyválíme na velký ovál. S těstem se pracuje velice dobře, stačí ho jen trošku podsypávat. Vyválené těsto potřeme máslem a rozetřeme na něj také mandlovou náplň. Zarolujeme do rolády a tu opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Položíme do tvaru kolečka a konce do sebe zasuneme. Pak se nám roláda při pečení neotevře. Zbylý žloutek rozšleháme s 1-2 lžícemi vlažné vody a potřeme jím celou roládu. Ostrým nožem nakrájíme paprsky sluníčka. Zářezy by neměly být větší než do poloviny kolečka. Takto připravenou roládu pečeme v trouby při 180°C cca 25-30 minut. Upečenou roládu přikryjeme utěrkou a necháme takto vychladnout. Chladne sice déle, ale závin pak nebude suchý, protože pára, která odváděla vlhkost se vrátí zpět do těsta. Vychladlý můžeme podávat. Ideální je na nedělní snídani s kakaem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...