Slyšeli jste už o švédských kynutých bocháncích se šafránem, které se pečou na svátek sv. Lucie (13.12.)? Ještě ne? Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je zamilujete. Pokud máte doma děti, největší radost jim uděláte, když je necháte kočičky tvarovat. O zábavu tak budete mít postaráno. A možná pak budete muset péct tuto dobrotu nejen před Vánocemi.
*Tradiční recept obsahuje šafrán, který pečivu dodává jasně zářivou žlutou barvu. Jedná se však o jedno z nejdražších koření světa, proto je často nahrazován kurkumou, která dodává bochánkům stejnou barvu a nijak nemění chuť pečiva.
1. Mléko se lžící cukru zahřejeme v rendlíku. Pokud používáme šafrán, přidáme ho v tuto chvíli do mléka. Promícháme, necháme rozpustit cukr a počkáme, než mléko zchladne. Do vlažného mléka přidáme sušené droždí, zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Vznikne nám kvásek.
2. Do mísy dáme všechny zbylé suroviny (vč. kurkumy, pokud používáme). Přilijeme kvásek a vypracujeme během asi 10 minut hladké těsto (ručně nebo v kuchyňském robotu s použitím hnětacího háku). Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci hladké mouky a necháme znovu prohníst. Těsto by mělo být jen mírně lepivé (pokud se ho dotkneme lehce prstem, zbytky těsta nám na něm nesmí zůstat).
3. Těsto přendáme na vál, propracujeme rukama a vytvoříme bochánek. Ten posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
4. Vykynuté těsto rozdělíme na 15 dílků, z těch vytvarujeme malé bochánky a poté dále zpracováváme. A teď je ten správný čas zavolat na pomoc děti. Z těsta mohou formovat různé tvary. Kromě klasického tvaru (písmeno S) mohou vytvořit např. brýle, šneka, sněhuláka, hada.
5. Hotové kočičky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.
6. Vykynuté kočičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme v troubě na 200 °C 10-15 minut do zlatova.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.