Luciiny kočičky

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
3 hodiny
Doba přípravy
10-15 minut
Doba pečení

Slyšeli jste už o švédských kynutých bocháncích se šafránem, které se pečou na svátek sv. Lucie (13.12.)? Ještě ne? Vyzkoušejte je a uvidíte, že si je zamilujete. Pokud máte doma děti, největší radost jim uděláte, když je necháte kočičky tvarovat. O zábavu tak budete mít postaráno. A možná pak budete muset péct tuto dobrotu nejen před Vánocemi.

Suroviny

  • 175 ml mléka
  • ½ lžičky šafránu/kurkumy*
  • 90 g cukru krupice + 1 lžíce do mléka
  • ½ sáčku sušeného droždí (doporučujeme Saf-instant)
  • cca 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 60 g másla – rozpuštěného a vychlazeného
  • 60 g kysané smetany
  • 2 větší vejce (vel. L)
  • 1 vejce na potření
  • rozinky na dozdobení

*Tradiční recept obsahuje šafrán, který pečivu dodává jasně zářivou žlutou barvu. Jedná se však o jedno z nejdražších koření světa, proto je často nahrazován kurkumou, která dodává bochánkům stejnou barvu a nijak nemění chuť pečiva.

Postup

1. Mléko se lžící cukru zahřejeme v rendlíku. Pokud používáme šafrán, přidáme ho v tuto chvíli do mléka. Promícháme, necháme rozpustit cukr a počkáme, než mléko zchladne. Do vlažného mléka přidáme sušené droždí, zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Vznikne nám kvásek.

2. Do mísy dáme všechny zbylé suroviny (vč. kurkumy, pokud používáme). Přilijeme kvásek a vypracujeme během asi 10 minut hladké těsto (ručně nebo v kuchyňském robotu s použitím hnětacího háku). Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci hladké mouky a necháme znovu prohníst. Těsto by mělo být jen mírně lepivé (pokud se ho dotkneme lehce prstem, zbytky těsta nám na něm nesmí zůstat).

3. Těsto přendáme na vál, propracujeme rukama a vytvoříme bochánek. Ten posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na 15 dílků, z těch vytvarujeme malé bochánky a poté dále zpracováváme. A teď je ten správný čas zavolat na pomoc děti. Z těsta mohou formovat různé tvary. Kromě klasického tvaru (písmeno S) mohou vytvořit např. brýle, šneka, sněhuláka, hada.

5. Hotové kočičky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.

6. Vykynuté kočičky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme rozinkami. Pečeme v troubě na 200 °C 10-15 minut do zlatova.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...