Kynutý koláč pro podzimní pohodu.
Na těsto:
30 g kvasnic
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
0,5 l mléka
75 g cukru
75 g rozpuštěného másla
špetka soli
Na náplň:
200 g polotučného tvarohu
rum
100 g mletého cukru
mletá skořice
citronová kůra
dýně Hokkaido
75 g krystalového cukru
100 g másla
půl kila švestek
150 g mletého perníku
150 g vlašských ořechů, nadrcených
Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžící trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mouky přidejte sůl, žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte v hnětači těsto, až se budou dělat bubliny. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Našlehejte tvaroh s mletým cukrem, skořicí, rumem a citronovou kůrou. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.
Dýni nakrájejte na měsíčky. Na másle nechejte rozpustit krystalový cukr a míchejte, až se začne tvořit karamel. Vložte dýni a promíchejte.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na vymazaný plech a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Potřete našlehaným tvarohem a poklaďte dýní v karamelu a třetinkami švestek. Bohatě zasypejte perníkem s ořechy.
Dejte péct na cca 40 minut na 180 °C. Po upečení zalijte rozpuštěným máslem. Dobrou podzimní chuť.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.