Kynutý dýňový koláč se švestkami

BLACK

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
50 min
Doba přípravy
40 min
Doba pečení

Podzimní úroda na talíři

Suroviny

Balíček kvasnic

500 g polohrubé mouky

2 žloutky

0,5 l mléka

75 g cukru 

75 g rozpuštěného másla

špetka soli

citronová kůra

dýně Hokaido

0,5 kg švestek

200 g mletého máku

0,5 l méka

rum

100 g mletého cukru

mletá skořice

Postup

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte v hnětači těsto, až se budou dělat bubliny. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Povařte si mletý mák s mlékem, cukrem, skořicí a rumem. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.

Dýni nakrájejte na kousky a povařte ve vodě s rumem a cukrem 10 minut. Nechejte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.

Těsto přesuňte na vymazaný plech a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Potřete mákem a rozmíchejte stěrkou, aby se mák smíchal s těstem.

Poklaďte kousky dýně a půlkami švestek. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

Smíchejte suroviny na drobenku -140 g hrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru.

Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, rozprostřete makovou směs, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut na 180 °C.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Vláčný a jemný

Jiří Pos