Podzimní úroda na talíři
Balíček kvasnic
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
0,5 l mléka
75 g cukru
75 g rozpuštěného másla
špetka soli
citronová kůra
dýně Hokaido
0,5 kg švestek
200 g mletého máku
0,5 l méka
rum
100 g mletého cukru
mletá skořice
Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte v hnětači těsto, až se budou dělat bubliny. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Povařte si mletý mák s mlékem, cukrem, skořicí a rumem. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.
Dýni nakrájejte na kousky a povařte ve vodě s rumem a cukrem 10 minut. Nechejte vychladnout. Předehřejte troubu na 180 °C.
Těsto přesuňte na vymazaný plech a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Potřete mákem a rozmíchejte stěrkou, aby se mák smíchal s těstem.
Poklaďte kousky dýně a půlkami švestek. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Smíchejte suroviny na drobenku -140 g hrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru.
Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, rozprostřete makovou směs, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut na 180 °C.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.
Jiří Pos