Kynuté koláče – tvarohové, povidlové, nutelové s posypkou
Těsto: 400 g hladké mouky 60 g cukru krupice + 1 lžíce (na kvásek) 1 balení vanilkového cukru 200 ml vlažného mléka 50 g rozpuštěné Hery 1 vejce špetka soli 1 kostka čerstvého droždí Noli (42 g)
Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu 1 balení vanilkového cukru 1 lžíce cukru krupice 1 žloutek citrónová kůra podle chuti rozinky namočené předem v rumu
Povidlová náplň: 1 kelímek povidel 1 lžíce cukru moučka 1 lžíce rumu Popř.
Nutelová náplň: 1 sklenice Nutely
Na potření koláče: rozšlehané vejce
Drobenka: 250 g polohrubé mouky 200 g chlazeného másla 100 g cukru krupice
Na polití koláče: Rozpuštěné máslo smíchané s rumem a vanilkovým cukrem.
Do vlažného mléka dám jednu lžíci cukru, rozdrobím droždí Noli a nechám vzejít kvásek. Hladkou mouku, vykynutý kvásek, cukr, vejce, vanilkový cukr a sůl propracuji v robotu a nakonec přidám postupně rozpuštěnou vlažnou Heru. V robotu se hnětou suroviny tak dlouho, až vznikne vláčné těsto. Připravené těsto nechám na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu. Zatím si připravím náplně: tvaroh rozmíchám s cukrem, žloutkem a citronovou kůrou dohladka. Je-li hmota řídká, vmíchám lžíci vanilkového pudinku. Nakonec vmíchám rozinky. Povidla osladím cukrem a přidám lžíci rumu. Vykynuté těsto rozdělím na 3-4 stejné díly. Každý rozválím na pomaštěném plechu na kruh. Okraje potřu rozšlehaným vejcem. Rozetřu náplně (tvarohová, povidlová, popř. nutelová) a posypu drobenkou. Koláče nechám ještě chvíli kynout na plechu. Peču ve vyhřáté troubě (180°C) do zezlátnutí okrajů. Koláče nechám vychladnout a pak je pokapu rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a vanilkovým cukrem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.