Jidáše zvířátkové aneb ptáček nebo tuleň?
1 lžíce pískového cukru
2 žloutky
špetka soli
30 g droždí
120 g másla
citron
250 ml mléka
500 g hladké mouky
80 g medu
Vytvoříme si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, necháme to přikryté ubrouskem kynout 5-10 minut.
Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl.
Vypracujeme těsto a necháme ho 40–60 min kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme ještě 15 min kynout.
Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.