Zvířátkové jidáše

JITKA

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hodiny
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení

Jidáše zvířátkové aneb ptáček nebo tuleň?

Suroviny

1 lžíce pískového cukru

2 žloutky

špetka soli

30 g droždí

120 g másla

citron

250 ml mléka

500 g hladké mouky

80 g medu

Postup

Vytvoříme si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, necháme to přikryté ubrouskem kynout 5-10 minut.

Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl.

Vypracujeme těsto a necháme ho 40–60 min kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme ještě 15 min kynout.

Jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...