Jarní kvasnicová polévka

JANA N.

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
20 minut přípravy
Doba přípravy
30 minut vaření
Doba pečení
Výtečná jarní polévka, kterou doporučuji všem. Je zdravá a velice chutná.

Suroviny

3 větší jarní cibulky

2 mrkve

1-2 brambory

2 stroužky česneku

2 lžíce másla + trochu oleje

2-3 lžíce ovesných vloček

1/2 lžičky drceného kmínu

1 kostka droždí Noli (42 g)

zeleninový bujon (používám sušenou směs od Alnatury)

12 větších lístků čerstvé bazalky - nemusí být

sůl, pepř

krutony - můžete použít kupované nebo si je udělat na másle ze starého pečiva

Postup

Nejprve si připravíme zeleninu. Bílou část jarní cibulky nakrájíme najemno stejně jako se krájí klasická cibule. Zelenou část nakrájíme na velice tenká kolečka a odložíme stranou. Mrkve oloupeme, jednu nastrouháme na struhadle na hrubo, druhou nakrájíme na půl kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.

V hrnci si rozpustíme máslo, já vždy přidám i trochu oleje, aby se mi máslo nepřipalovalo a nemusela ho tolik hlídat. Na másle osmahneme cibulku, poté přidáme nastrouhanou mrkev a chvíli společně restujeme. Přidáme rozdrobené kvasnice, počkáme než se rozpustí a přidáme vločky. Vše společně smažíme a nakonec zalijeme 1 litrem vroucí vody.

Přidáme ostatní suroviny: mrkev na půl kolečka, brambory, kmín, bujon, bazalku a prolisovaný česnek. Na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 20 minut, za tu dobu nám zelenina krásně změkne. Z polévky vyndáme dvě naběračky plné zeleniny a odložíme si je stranou. Zbytek polévky rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Opět přidáme odebranou zeleninu a spolu s ní i nasekaná kolečka ze zelené části jarní cibulky. Polévku dochutíme solí a pepřem, prohřejeme a můžeme podávat.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...