Dýňový koláč s pekanovými ořechy

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
45 minut
Doba přípravy
45 minut
Doba pečení

Suroviny

Těsto:

  • 1/4 kostky droždí NOLI
  • 175 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 4 žloutek
  • 60 ml mléka
  • špetku soli
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Náplň:

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 400 ml vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 celá skořice
  • 1 menší badyán
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 g krémového sýru (např. mascarpone)
  • 100 g třtinového cukru
  • perníkové koření
  • 3 vejce
  • pekanové ořechy a trochu cukru

Postup

Do misky si nalejte polovinu vlažného mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a dejte na teplé místo vzejít kvásek. V jiné misce utřete zbytek cukru, máslo a žloutky. Vzešlý kvásek přilejte k utřeným surovinám, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku se solí a vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo cca hodinu kynout. Mezitím si přichystejte náplň. Dužinu z dýně uvařte ve vodě do měkka a přidejte trošku cukru a koření. Poté odstraňte koření, dýni rozmixujte a nechte zchladnout. V jiné misce vyšlehejte mascarpone (pozor ať nepřešleháte, srazil by se) s cukrem a perníkovým kořením. Přimíchejte tři celá vejce. Do zbytku směsi přidejte rozmixovanou dýňovou směs. Předehřejte troubu na 170 °C. Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby mělo sílu cca 5 mm a vyplňte jím formu na koláč vyloženou pečicím papírem. Na těsto navrstvěte přichystanou náplň. Pečte na 180 °C asi 15 minut, poté dopečte asi 30 minut při teplotě okolo 130 °C dozlatova. Rozehřejte pánev, přidejte cukr, 3 lžíce vody a nechte zkaramelizovat. Poté nasypte pekanové ořechy. Zkaramelizované vychladlé ořechy rozložte na koláč a podávejte.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...