Dýňový chleba - SOUTĚŽNÍ

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
těžká
Obtížnost
120 minut vč. kynutí
Doba přípravy
45 minut
Doba pečení

Trochu pracnější dýňový chleba, ale chuť stojí opravdu za to. Za recept děkujeme paní Petře Neidhardtové.

Suroviny

Suroviny: 1 menší dýně Hokkaido
 

Rozkvas: lžička aktivního kvásku,100 g celozrnné žitné mouky,110 ml piva
Půl hrnku semínek (dýně, chia, černý nebo bílý sezam, slunečnice, len) zalijeme pivem a necháme na lince nabobtnat.
 

Těsto:

hrnek dýňového pyré

lžíce medu

vrchovatá lžička soli

100 g celozrnné pšeničné mouky

150 g hladké pšeničné

150 g pšeničné chlebové

Voda nebo pivo na zadělání by neměla být potřeba. Pyré, namočená semínka a kvas by měly stačit, ale záleží na savosti mouky, kterou budete mít k dispozici, takže pokud bude třeba a těsto se vám bude zdát tuhé, tak trošku tekutiny přidejte. Počkejte ale určitě, až proběhne autolýza*, při ní většinou těsto trošku "povolí" a zřídne.

* Pozn.: Autolýza je období, po které těsto odpočívá, aby mohlo vstřebat rovnoměrně veškerou přidanou tekutinu. Toto celé trvá přibližně 20 minut a těsto se nám pak lépe zpracovává, méně se lepí.
 

Postup

12 hodin předem si založíme kvas, pár hodin předem si uvaříme dýni. Opláchneme ji a vypeckujeme, loupat ji nemusíte, naopak slupka dá chlebu lepší barvu a není vůbec na závadu. Pokrájíme ji na menší kousky, podlijeme v hrnci troškou vody a podusíme ji do měkka. Já ji nemixuju, stačí ji jen rozmačkat ručním mačkadlem na brambory. Pyré necháme vychladnout. Semínka si asi dvě hodiny namočíme do piva.

Odměříme si mouky, přidáme pyré, semínka, med a hněteme v robotu na nižší rychlost, aby se vše spojilo. Poté necháme vykynout.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme ho rukama a přendáme do mísy. Přikryjeme víkem a necháme na lince odpočívat asi 30 minut. Opět propracujeme a zase dáme zpět do mísy. Takto to uděláme celkem 3 krát. 

Připravíme si ošatku, těsto naposledy propracujeme rukama, přeložíme, stočíme, pomažeme škrobem a vložíme do ošatky. Ošatku přikryjeme igelitem a dáme kynout buď do lednice přes noc, pokud nespěcháte a nebo na lince, dokud nezdvojnásobí objem.

Před pečením troubu nahřejeme na maximum. Pokud pečete jen na plechu, je dobré dát dospod trouby plecháček s vodou na zapaření a plech nahřát předem. Pokud pečete v pekáči s víkem, tak si ho taky dejte nahřát předem.

Chleba vyklopíme na pečicí papír, nařízneme, aby nepraskl, a vložíme s plechem nebo pekáčem do trouby.

Pečeme 15 minut na maximum, poté troubu vyvětráme, sejmeme víko z pekáče (pokud pečete v něm), snížíme teplotu na 200 °C a pečeme při této teplotě ještě dalších 30 minut.

Po vyjmutí z trouby necháme chleba na mřížce vychladnout.

Fotka pořízena tam, odkud mam recept. Sice je to pracnější, ale ta chuť báječná. Ráda bych si už koupila ošatku na chleba, aby to byl pravý tvar chleba.
 

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x