Domácí chléb

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
60 minut (kynutí 15 h)
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Těsto na tento výborný chléb si můžete zadělat s dětmi třeba před víkendem, než půjdou spát, musí totiž kynout dlouhou dobu, ideálně 12-14 hodin. Dopoledne ho už jen lehce zpracujete, necháte dokynout a šoupnete do rozpálené trouby. A než vyrazíte na odpolední výlet, budete mít naprosto úžasný chlebík plný obrovských bublin, voňavý a krásně křupavý, který si můžete namazat něčím dobrým a vzít s sebou na svačinu do batůžku. Jiný chleba už pak vaše děti chtít nebudou!

Suroviny

  • 3 hrnky hladké mouky (ještě lepší je pšeničná chlebová mouka)
  • 1 lžička soli
  • ½ sáčku sušeného droždí (doporučujeme Saf-instant)
  • lžička drceného kmínu
  • 1 ½  hrnku vlažné vody (35 °C)

Postup

Smíchejte v misce sypké ingredience. Nejdřív prosátou mouku se solí, do které přidejte sušené droždí a kmín. Promíchejte vše dohromady a nakonec přilijte vodu.

Pomocí rukou zpracujte v opravdu hodně lepkavou hmotu. A to je vše! Hmotu přikryjte utěrkou a nechte ji kynout při pokojové teplotě, ideálně 14 hodin.

Druhý den si poprašte pracovní plochu moukou a těsto na ni vyklopte. Pokud to jde špatně, můžete použít navlhčenou stěrku.

Těsto rukama a za použití mouky roztáhněte do obdélníku a přeložte ho hezky ze všech stran, jako obálku nebo jako když skládáte parník, a nechte 10 minut odpočinout.

Potom už jenom z těsta vytvarujte kouli a dejte kynout buď do ošatky nebo do hluboké misky, kterou vyložíte utěrkou a dostatečně podsypete moukou. Nechte kynout zhruba 40 minut.

Rozpalte troubu na 230-250 °C i s nádobou ve které budete chléb později péct. Doporučujeme litinový hrnec nebo skleněnou kulatou (klidně i šišatou) zapékací mísu s pokličkou.

Po 40 minutách vyklopte chleba do hrnce či zapékací mísy. Pečte 10 minut přiklopené a potom zhruba 20 minut odklopené, dokud nebude chleba krásně zlatohnědý.

Než budete chleba krájet, určitě ho nechte alespoň trochu vychládnout, aby se vám nepotrhala střída.

 

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x