Americké bagels

ANDULE

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
100 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba pečení

Oblíbené pečivo v USA, Kanadě nebo Velké Británii, které v 17. století vyvinula židovská komunita v polském Krakově. Bývá tradičně ručně tvarován do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně. Díra uprostřed umožňuje rovnoměrné propečení těsta a původně měla i další praktické výhody: otvorem uprostřed bagelu se dal protáhnout provázek, což usnadňovalo jejich přepravu ve větším množství a vystavování ve výkladních skříních prodejců.

Suroviny

7 g sušeného droždí Saf-instant

4 lžíce cukru

2 lžičky soli

450 g hladké mouky

200 ml teplé vody

posyp (mák, kmín, sezam, fenykl)

Postup

Z droždí, 100 ml mléka a lžíce cukru si vytvořte kvásek, po 10 minutách přilijte ještě 200 ml teplé vody, vmíchejte sůl a polovinu mouky. Postupně přidávejte zbytek mouky. Těsto musí být vláčně, propracovávejte ho ještě alespoň 10 minut, pak nechte na teplém místě vykynout, bude to trvat zhruba hodinu. Troubu předehřejte na 220 °C, těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku. Pak s pomocí rukojeti vařečky vytvořte uprostřed širší otvor. V mezičase dejte do velkého hrnce ohřát vodu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte, je třeba je nechat nafouknout a získat pevnější povrch. Pak je nechte důkladně okapat. Na plech s pečicím papírem vložte bagely a posypte je posypem, nejčastěji mák, kmín, sezam nebo fenykl. Pečte zhruba pětadvacet minut, na poklep by měly bagely znít dutě.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...