Droždí a bezlepková dieta

Co je to celiakie?

  • Celiakie neboli celiakální sprue je společné označení pro celosvětově se vyskytující onemocnění dětí i dospělých. Jde o onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku (glutenu). Lepek je bílkovinný komplex obsažený v povrchní části obilných zrn pšenice, žita a ječmene. Štěpné produkty lepku vyvolávají u geneticky vnímavých osob nepřiměřenou reakci imunitního systému s trvalou tvorbou autoprotilátek.
  • Hlavním projevem jsou zánětlivé změny sliznice tenkého střeva s průjmy, chudokrevností, váhovým úbytkem a celkovou poruchou somatického i psychického vývoje. Pokud není lepek z potravy trvale a úplně vyloučen, dochází v průběhu doby k vyčerpání imunitního systému, onemocnění postihuje další orgány se vznikem přidružených autoimunitních chorob a četných komplikací, z nichž většina je život ohrožující.
  • V České republice se počet celiaků odhaduje na 50.000 až 250.000, přičemž pouze 15.000 až 20.000 je diagnostikovaných. Celiakie je v české populaci často zjištěna až po dlouhém trvání příznaků. Platí to zejména pro dospělé nemocné, u nichž převládají mimostřevní příznaky: anemie z nedostatku železa, herpetiformní dermatitida, předčasná osteoporóza, neuropsychické projevy (polyneuropatie, ataxie, deprese a poruchy chování), amenorhe, infertilita a poruchy reprodukce.
  • U dětí se příznaky objevují po zavedení obilných výrobků do výživy. K projevům patří průjmy, bolesti břicha, chabé svalstvo, vystouplé bříško, střídání nálad a zpoždění psychosomatického vývoje.

V našem droždí lepek nenajdete!

Droždí - kvasinky - jsou mikroskopické houby, které se vyrábí postupným pomnožováním na živném médiu, které se skládá z melasy (vedlejší produkt při výrobě cukru) doplněné o nezbytné výživové látky.

Kvasinková buňka ve svém organismu lepek netvoří a neobsahuje jej žádná z použitých surovin. V konečném stádiu výroby je nutno z tzv. drožďového mléka (což je droždí v tekuté formě) odstranit vodu a převést výrobek do pevné konzistence. Toto se děje na vakuových filtrech, kde se jako filtrační vrstvy používá škrob. Tento je pochopitelně zdrojem obav celiaků, jelikož se v zanedbatelném množství může (a skutečně dostává) do finálního výrobku. Při výrobě droždí Noli, Fala a Vivo se však používá výhradně škrob bramborový, čímž je riziko jakékoliv přítomnosti lepku v droždí vyloučeno.

U instantního droždí, které má asi třikrát větší obsah sušiny než droždí lisované, není u sušení použita žádná pomocná látka, která by mohla lepek obsahovat.

 

Čerstvé pekařské droždí Noli, Fala, Vivo a sušené droždí Saf-instant a Viva pizza jsou přirozeně bezlepková. Bez obav je proto můžete zařadit do svého jídelníčku.